Andreas Brantelid

Andreas Brantelid

Foto: Marios Taramides

Andreas Brantelid (f. 1987)

‘Boni-Hegar’ Antonio Stradivarius’ 1707 cello

 

Han ble født i 1987 i København. Han begynte tidlig å spille cello sammen med sin far. Da Andreas var 14 år gammel, spilte han sin debutkonsert, Elgars cellokonsert, med Det Kongelige Kapel i København. Siden har han opptrådt som solist med alle større skandinaviske og andre utenlandske orkestre, som Londons Filharmoni, BBC Symfoniorkester, Wienersymfonikerne og New York (Carnegie Hall). 

Andreas har studert med Mats Rondin, Torleif Thedéen og Frans Helmerson. Andreas var første skandinaviske musiker som kom på førsteplass i Eurovision Young Musicians Competition (2006) and Paulo International Cello Competition (2008). 

I 2015 mottok han Carl Nilsen’s pris på DK 600.000. Fra omtalen av ham het det bl.a. skrevet: ”Sin unge alder til trods har cellisten Andreas Brantelid erobret en position som et af Danmarks internationalt anerkendte solistnavne på den klassiske musikscene. Med en bemærkelsesværdig instrumental beherskelse og en usædvanlig skøn cellotone er hans fremførelse af værkerne i det klassiske cellorepertoire præget af elegance og virtuos overlegenhed".

Andreas har spilt kammermusikk på en rekke festivaler i Skandinavia. I tillegg har han spilt cellokonserter av Tsjaikovskij, Schumann, og Elgar i bl.a Hamburg, København, Chemnitz, Norrköping og Örebro. Herunder var et stort høydepunkt å spille Dvoraks cellokoncert ved tre konserter i Wiens Musikverein i November. Andreas har også vært programleder ved Danmarks Radio sin P2 kanal, hvor han fortalte om Schubert, hans liv og musikk i seks episoder. 

Andreas er ofte på turne i hele verden og har tidligere hatt turneer til Nord-Amerika som solist med Detroit Symphony Orchestra, til Canada med Edmonton Symphony Orchestra og til Kina sammen med London Philharmonic Orchestra.