Johan Dalene

Johan Dalene

Foto: Fredrik Schlyter

Johan Dalene (f. 2000)

Antonio Stradivarius 1736 fiolin 

Den 19-år gamle Johan begynte å spille fiolin allerede som 4-åring. Tre år senere debuterte han som solist med Norrköpings symfoniorkester. For tiden går han på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm og har Per Enoksson som sin fiolinlærer. Johan har spilt konserter i en rekke land i Europa samt Kina, Indonesia, Sydafrika og USA. Johan har vunnet førstepris i hele ni internasjonale konkurranser bl.a. Giovanni Talent i Italia og Kocian Violin Competition i Tsjekkia.

I 2016 fikk Johan tredje pris i juniorklassen i Menuhin Competition i London og ble i samme konkurranse tildelt Wieniawski Prize, Chamber Music Award og EMCY prize. Sommeren 2017 vant Johan første pris i Cooper International Competition i USA etter en bejublet framførelse av Tsjaikovskijs filoinkonsert med The Cleveland Orchestra i finalen.

Johan har deltatt på en rekke kurs i Norge, bl.a. Valdres Sommersymfoni, Summer Academy Voksenåsen og Ung Filharmoni. Han har også vært knyttet til Unge Talenter ved Barratt Due musikkinstitutt. I 2017 ble Johan tatt opp i mentorprogrammet Crescendo og har gjennom det et nært samarbeid med sine mentorer: Gidon Kremer, Janine Jansen og Leif Ove Andsnes.

Johan har vært solist i Sibelius’ fiolinkonsert med Jakarta Simfonia Orchestra i Indonesia. Han har også spilt på en rekke konserter og festivaler sammen med en rekke kjente internasjonale orkestre og musikere.

Sommeren 2019 var Johan solist med Oslo Filharmonien på Myraløkka og i august medvirket han på Rosendal Chamber Music Festival der han fikk spille med bl.a. Ingrid Andsnes, Henning Kraggerud og Lars Anders Tomter.  Høsten samme år deburterte Johan som solist med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm i Tsjaikovskijs filoinkonsert.

Sesongen 2018-2019 var Johan Artist-in-Residence med Norrköpings symfoniorkester, hvilket innebar en kammerkonsert med musikere fra orkesteret, solist i Barbers fiolinkonsert, solist i Brahms dobbelkonsert sammen med cellisten Torleif Thedéen samt plateinnspilling med filoinkonserter av Barber og Tsjaikovskij på det anerkjente plateselskapet BIS Records.