Anders Sveaas' Almennyttige Fond
01

Prosjekter

Gjennom fondets 30-årige historie har ASAF støttet mange ulike allmennyttige og veldedige formål. Under kan du lese mer om noen av de formål og prosjekter som ASAF har støttet.

Noen av de formål vi tidligere har støttet er:

Julevin og påskehilsener til alders- og sykehjem, påskegaver til barn på sykehus, Barokkanerne, Kistefos-Museet, Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse, Trondheim International Chamber Music Festival, "Operasjon ved" Oslo, Valdres Sommersymfoni, Lysglimt "Kaptein Sabeltann", Sykehusklovnene, Festspillene i Bergen og Tidsskriftet Minerva

Allmennyttig formål

I mange år har ASAF ønsket å bidra til juleferingen rundt omkring på mange syke- og aldershjem.

Anders-Sveaas.jpg
"Konsul Anders Sveaas" av Nils Aas, Foto: Einar Aslaksen

Alle fortjener en fin juletid og julefeiring. ASAF har derfor i mange år gitt en julehilsen i form av vin og portvin til 40 syke- og aldershjem i Oslo og omegn.


Allmennyttig formål

"Verdens beste medisin - helt uten bivirkninger" skriver Sykehusklovnene på sine hjemmesider. ASAF har stor tro på dette budskapet som Sykehusklovnene kommer med.

Sykeshusklovnene.png

For de aller fleste vil det være krevende å skulle tilbringe tid på et sykehus i forbindelse med en innleggelse. For barn er det kanskje enda mer vanskelig – og savnet etter familiemedlemmer og venner kan være stort.

Sykehusklovnene besøker daglig ulike sykehus og møter her unge- og barnepasientene. Et besøk av en sykehusklovn kan være en morsom og fin opplevelse som også kan bidra til å gi gode stunder med frigjørende latter og et smil om munnen hos de som trenger det mest.

ASAF har støttet Sykehusklovnene i mange år. Les mer om det fine arbeidet som Sykehusklovnene gjør HER.

Støtte til unge musikere

ASAF har tidligere støttet Oslo Quartet Series og deres prosjekt "Ung kvartettserie".

Kvartett-Saphir-på-Ramme-gård.jpg
Kvartett Saphir under konsert på Ramme Gård. Foto: Oslo Quartet Series

Oslo Quartet Series bak talentutviklingsprogrammet "Ung kvartettserie" for unge strykekvartetter. Prosjektet har som formål å gi unge talenter innenfor kammermusikk et løft inn i sin profesjonelle karriere og å legge til rette for inspirerende møter med mentorer, både nasjonale og internasjonale etablerte strykekvartetter og utøvere, gjennom veiledning, samspill, seminarer og personlig kontakt.

Oslo Quartet Series har siden 2012 arbeidet med arrangering av konserter og har hatt både internasjonale og nasjonale strykekvartetter på scenen. De fokuserer på formidling av kvartettens fantastiske repertoar og ensembleform.

Støtte til unge musikere

ASAF har i et par år støttet Valdres sommersymfoni.

Valdres-Sommersymfoni.png
Guro Kleven Hagen og Ketil Bjørnstad under konsert på Piltingsrud gard 2020. Foto: Valdres Sommersymfoni

Valdres sommersymfoni er både en internasjonal kammermusikkfestival og Nord-Europas største kurs for klassiske musikktalenter. I juni hvert år arrangeres det rundt 30 festivalkonserter i regionen. I tillegg møtes ca. 300 unge mennesker møtes for inspirasjon og undervisning.

Støtte til unge musikere

TICC - "Trondheim International Chamber Music Competition and Academy"
arrangeres under Trondheim Kammermusikkfestival og disse arrangementene er tett knyttet opp mot hverandre. Annethvert år arrangeres det også konkurranse og akademi under festivalen. ASAF har støttet Trondheim Kammermusikkfestival og TICC i flere år.

Trondheim-International-Chamber-Music-Festival.png
Akademiets avslutningskonsert Gemelli strykekvartett med instruktør Bjørg Lewis. Foto K. Wanvik.jpg

Trondheim Kammermusikkfestival skal være en møteplass for verdens beste kammermusikere. Felles arrangementer for alle musikerne og deltagerne på TICC, samt gangavstand til de fleste konserter og øvelokaler skaper en intim atmosfære der alle kjenner eller blir kjent med alle.

Festivalen har en uformell ung profil som roses av både musikere, TICC deltagere og publikum. Konkurransejuryen/ akademiinstruktørene har også engasjementer som utøvende musikere under Trondheim Kammermusikkfestival. Dette er positivt for stemningen under konkurransen og svært inspirerende for akademideltagerne.

TICC ønsker å være en pådriver for talentutvikling av unge kammerensembler med base i Norge og bidra til at ensemblene knytter kontakter for videre lansering og utvikling.

Støtte til kulturlivet

I 2018 slo Barokkanerne og Norsk Barokkorkester seg sammen og dannet Barokkanerne (Norwegian Baroque Ensemble). ASAF har i mange år støttet deres arbeid med formidling av eldre musikk.

OsloEarly2020_torsdag_åpning_deichman_1568.jpg
Oslo Early 2020, fra åpningskonserten på Gamle Deichman, foto: Bård Gundersen

Begge ensemblene har opphav 1980-tallet som de aller første selvstendige profesjonelle barokkorkestrene på originalinstrumenter i Skandinavia.

De er å regne som grunnpilarer i oppbyggingen av et norsk tidligmusikkmiljø med konsertserier i Oslo, turneer i inn- og utland, utallige festivalopptredener, CD-utgivelser og et kontinuerlig arbeid for kompetansehevingen innenfor tidligmusikk blant unge, studenter, amatører og profesjonelle.

Barokkanerne består av noen av de beste norske tidligmusikerne og samarbeider med ulike fremragende utøvere som kunstneriske ledere og solister. Les mer om dem HER